In de gouden eeuw gingen de vaten 'Black Wine' uit de Cahors wijnstreek de hele wereld rond. Delen:Delen:Geplaatst op 05/11/2014

Voor de wijnliefhebbers is het prachtige Cahors zeker een bezoekje waard. Cahors is de hoofdstad van het departement Lot en ligt slechts op 50km rijden van onze vakantiewoning. Er zijn in deze toeristische trekpleister nog tal van monumenten terug te vinden uit de Romeinse tijd, maar is tegenwoording vooral bekend als het centrum van de beroemde AOC Cahors wijnstreek.

Het wijngebied Sud-Ouest omvat de ruime zone ten zuiden van Bordeaux, praktisch tot aan de Spaanse grens. Het telt vele appellations waaronder Cahors. Cahors in de Franse Sud-Ouest was ooit één van de belangrijkste wijnregio's ter wereld. In haar 'gouden' 18e eeuw gingen de vaten 'black wine' uit de Cahors de hele wereld rond. Op heden wordt er nog steeds uitstekende wijn gemaakt van de Malbec druif. Deze druif geeft de wijn een elegante zwartrode kleur en is krachtig van smaakt. 

Geschiedenis van Cahos als wijnstreek :

De Malbec kennen we tegenwoordig vooral uit Argentinië, maar al in de 18de eeuw was de Malbec uit Cahors wereldberoemd. Cahors, le vin du Nord, was in de middeleeuwen zelfs beroemder dan de wijn van Bordeaux. Via de rivier de Lot werden de vaten naar Bordeaux vervoert, en vandaaruit gingen ze de hele wereld over. Dieprode, krachtige wijn van de druif die ze in Cahors 'Cot' noemen. Vooral de Engelsen waren er dol op en noemden het 'black wine'.

Daar kwam een abrupt einde aan toen in de 19de eeuw de fylloxera (druifluis) de Europese wijngaarden vernietigde. Overal werden vervolgens Amerikaanse onderstammen aangeplant, die resistent zijn tegen de druifluis. De wijnboeren uit Cahors kozen een stam die niet goed paste bij de Malbec. Fataal. In de jaren die volgden verloren ze de concurrentieslag met Bordeaux bij gebrek aan commerciële structuur.

Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de wijngaarden in Cahors er weer bovenop gekomen, maar diende zich een nieuw problem aan. De internationale wijndrinker prefereerde elegante, fruitige rode wijnen.The Black Wine uit Cahors combineerde raspende tannine met een stevige houtrijping.

Cahors (opp. 4000 ha/productie 155.000 hl) was in de jaren na de extreme koude van 1956 teruggevallen op één procent van zijn appellationoppervlakte, maar de wijngaarden werden herbeplant met voor 70 procent traditionele cot (ook malbec genoemd) en de rest in merlot (20 procent) en tannat (10 procent). Vanaf 1980 kwam er een jonge generatie wijnbouwers die de stevige maar bewarende Cahorswijn met wat minder merlot in ere herstelde. Opvallend is de wijn van Château Lagrézette van Alain Dominique Perrin. 

Inmiddels hebben de meeste wijnmakers uit de Cahors het licht gezien. Ze maken moderne 'zwarte' wijnen gemaakt met intense aroma's van jam, bessen, drop. Nog steeds zwartrood, maar de tannine weten ze fraai te verzachten. De Cahors is klaar voor de concurrentiestrijd met de 'Malbec voor beginners' uit Argentinië.