Een aan te raden daguitstap naar het departement Dordogne Delen:Delen:Geplaatst op 06/12/2014

La Roque Saint-Christophe 

Iets ten zuiden van Montignac valt een van de mooiste landschappen van de Dordogne te bewonderen. In La Roque Saint-Christophe in de gemeente Peyzac-Le-Moustier is een hoge rots te zien van bijna 1 km lang en 100 meter hoog. In de rots zijn er 5 terrassen en verschillende schuilplaatsen terug te vinden. Deze ontstonden miljoenen jaren geleden door de erosie van de rivier de Vézère en vooral door de inwerking van de vorst op het kalksteen tijdens de ijstijden.

Reeds 55.000 jaar geleden woonden hier mensen. Er is zelfs een skelet van een neanderthaler ontdekt van 40.000 jaar oud. Ook in de middeleeuwen was, deze tot de verbeelding sprekende plek, bewoond er zijn sporen van een volledige stad teruggevonden.

Het bezoek aan de La Roque Saint-Christophe geeft u een precies idee van de wijze waarop onze voorouders duizenden jaren lang leefden.
U ontdekt de sporen die de mens in de rots heeft achtergelaten, net als een verzameling bouwkundige machines die zijn nagemaakt ter ere van de grote middeleeuwse bouwers. La Roque Saint-Christophe staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Maison Forte Reignac

Maison Forte Reignac in Tursac is al meer dan 700 jaar een adellijke schuilplaats en zowat het meest merkwaardige en geheimzinnige kasteel van de Périgord!

Het kasteel werd opgetrokken tegen de steile rotswand waardoor je binnenin nooit geziene ruimtes te zien krijgt. De gevel verhult indrukwekkende onder- en bovengrondse zalen, een hofzaal, een wapenzaal, een keuken, slaapkamers, een kapel, een gevangeniscel, onderaardse kerkers, een kelder, wat men van buitenaf niet zou vermoeden. Behalve de natuurlijke bescherming die de plek biedt, bevat deze vesting talrijke verdedigingswerken: erker, ploertendoder, vuurmonden, schietgaten. In dit prachtig kasteel zijn authentieke voorwerpen en meubelen te zien uit de prehistorie die ter plaatse ontdekt werden.

Het is het enige Franse erfgoed van dit type (Rotskasteel) dat nog volledig intact is waardoor het een uitzonderlijke historische waarde heeft. 

Maison Forte Reignac is sinds 2006 open voor het publiek.

 

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil

Deze stad in de Dordogne wordt ook wel de wereldhoofdstad van de prehistorie genoemd, vanwege de vele prehistorische vindplaatsen in de regio. U treft er vele grotten aan (vb Les grottes du Roc de Cazelle) en verschillende 'abri's' (rotswoningen) zoals de Abri de Cro-Magnon, vindplaats van skeletten van de cro-magnonmens.

Enkele van deze vindplaatsen zijn onder de noemer "Prehistorische locaties en beschilderde grotten in de Vézèrevallei" op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

In Les Eyzies de Tayac bevinden zich de twee belangrijke musea met archeologische vondsten: het Musée National de Préhistoire met de belangrijkste collectie van heel Frankrijk, zoals werktuigen, sieraden en kunstvoorwerpen, en het Musée de la Spéléologie.

 

Chateau de Commarque

Na een wandeling van 10 minuten komt u tot bij Chateau de Commarque. De ruïne van dit kasteel bevindt zich op een fantastische locatie tegenover de Château de Laussel (in privé handen) en torent uit boven de vallei van de Beune en is gevestigd bovenop een grottendorp en schuin tegenover de Abri de Cap Blanc.  (Deze Abri is bekend voor de eeuwenoude sculpturen van dieren, vooral paarden, die in de wanden van de grot zijn aangebracht. De grootste afbeelding van een paard is 2,20 m. breed en ook de vindplaats van de Venus de Laussel.)

Commarque dateert uit de 12e eeuw en bestond uit een versterkt dorp en kasteel. Het kasteel werd verwoest tijdens de godsdienstoorlogen. De ruïnes kunnen bezocht worden en bieden een fantastisch indruk over het leven in de middeleeuwen. Het dorp omvat fascinerende torens en huizen uitgehouwen in de rotsen. Rond het kasteel zijn enkele grotwoningen terug te vinden.

 

!=> ONZE EIGEN TIPS EN BEVINDINGEN:

Als draaiboek van deze DAGUITSTAP naar de Dordogne raden wij het volgende aan: Vanuit onze vakantiewoning rijdt u best eerst naar La Roque Saint-Christophe, Maison Forte Reignac ligt slechts 2 km verder. Van daaruit rijdt u best door naar Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil (D706) van daaruit volgt u de D47 om de parking het Chateau de Commarque te bereiken. (indien u de Abri de Cap Blanc wenst te bezoeken doe je dit via D48). Heen en terug mag je zeker 90 minuten rekenen, maar deze DAGUITSTAP naar een van de mooiste plekjes in de Dordogne loont zeker de moeite voor jong en oud!