Figeac, wandelen doorheen duizend jaar geschiedenis. Delen:Delen:Geplaatst op 11/10/2014

Figeac is naast Cahors de grootste gemeente in het departement Lot en was een van de snelst groeiende steden in de middeleeuwen, het lag namelijk op het kruispunt van Auvergne, Rouergue en Quercy.

De wandeling met de 30 sleutels

Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar 30 sleutels, deze brengen je spelenderwijs langs alle bezienswaardigheden van de stad. Deze wandeling doorheen de vele oude straten en steegjes ervaar je dan ook als een wandeling doorheen een middeleeuws openluchtmuseum. Een relatief groot deel van de oude bebouwing is er bewaard gebleven. De evolutie van de stad kan je bekijken in l’Hôtel de la Monnaie. Het gebouw uit de dertiende eeuw, doet nu dienst als museum en vertelt je over de geschiedenis van Figeac en de regio. 

Figeac wordt ook vaak door pelgrims aangedaan tijdens hun tocht naar Saint Jacques de Compostela.

 

Musee Champollion met zijn Steen van Rosetta

Jean-François Champollion werd op 23 december 1790 in Figeac geboren (+Parijs, 4 maart 1832) en was een Frans taalkundige en grondlegger van de egyptologie. Hij is beroemd doordat de ontcijfering van het Egyptische hiërogliefenschrift grotendeels aan hem te danken is. Dit museum vertelt over hoe de alfabetten over de hele wereld tot stand kwamen, met als uitgangspunt Champollion 's ontcijfering van de Steen van Rosetta. Een fascinerende reis van 5300 jaar, van de eerste geschriften in klei tot de hedendaagse tablet en computers.

Op het binnenplein van het museum is er een uitvergrote replica te zien van De steen van Rosetta. De originele steen bevindt zich in het British Museum in Londen, waar hij al sinds 1802 wordt bewaard. De donkere granieten steen (van 112 bij 76 cm) werd ontdekt in juli 1799 door Franse genietroepen bij werkzaamheden aan het fort St. Julien bij de Egyptische plaats Rosetta. 

 

!=> ONZE EIGEN TIPS EN BEVINDINGEN:

Figeac ligt op 40 minuten rijden van onze vakantiewoning in Loubressac. Elke zaterdagvoormiddag is er een gezellig markt in Figeac op de Place Carnot. Het is er toeristisch niet superdruk, er zijn er veel leuke winkeltjes en tal van gezellige restaurants. Wanneer je Figeac bezoekt rij dan zeker eens door tot het Capdenac Le Haut. Het oude stadje Capdenac Le Haut ligt zoals zijn naam doet vermoeden op een hoogte waardoor je een prachtig zicht hebt over de vallei van de Lot. De wandeling met de 30 sleutels brengt je langs alle bezienswaardigheden, de kinderen de sleutels laten zoeken is voor hen een leuke extraatje. Het sleutelsymbool is een pijl waarvan de punt de te volgen richting aangeeft.