Château de Castelnau-Bretenoux, waar kinderen zich koning wanen... Delen:Delen:Geplaatst op 23/03/2017

Château de Castelnau ligt in het dorpje Prudhomat op zo'n 3 kilometer van Bretenoux

Dit kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd door de baronnen van Castelnau rondom de massieve donjon. Vanaf de ommuring heeft u een prachtig uitzicht over de vallei van de Dordogne en omgeving. Met zijn gigantische verdedigingssysteem is het driehoekige Château de Castelnau-Bretenoux een van de beste voorbeelden van middeleeuwse militaire architectuur.

Het kasteel is een goed voorbeeld van militaire architectuur in de middeleeuwen. Bijzonder is de staat van het kasteel; zeker als u bedenkt dat de burcht in de 18de eeuw niet meer dan een ruïne was. Dit is te danken aan de inspanningen van de operazanger Jean Mouliérat, die zijn leven wijdde aan de restauratie van het kasteel. Hij stierf in 1932 en schonk het kasteel aan de Franse staat.

Als u op het binnenhof van het kasteel staat, kunt u de verschillen in bouwperiodes aflezen aan de kleur van het gesteente: het rode gebouw was het woonverblijf van de kasteelheer en stamt uit de 12de eeuw; de gele kasteeltoren ernaast uit het begin van de 13de eeuw, de kantelen en borstweringen stammen uit de 14de eeuw; de rest stamt uit latere periodes. In de 15de eeuw werden de binnenmuren en de toren wederom versterkt, met als gevolg dat de Engelsen er tijdens de Honderdjarige Oorlog niet in slaagden om de burcht in te nemen.

Zoals in zoveel kastelen, nam in de 17de eeuw het belang van de woonfunctie toe: men bouwde lange galerijen en plaatste ramen in muren en torens. Onder een van deze galerijen is de verzameling beeldhouwkunst van Jean Mouliérat tentoongesteld, waaronder 12de- en 13de-eeuwse kapitelen en een 15de-eeuwse graflegging. In de hoge kamers staan meubelen in de stijl van Lodewijk XIII en Lodewijk XV; zij zijn bijna allemaal in de landstreek Quercy gemaakt.

Opmerkelijk is de grote hoeveelheid religieuze kunst in het kasteel: Vlaamse altaarstukken; religieuze objecten van goud; gebrandschilderde ramen met Christus aan het kruis; 15de-eeuwse altaarschilderingen uit de Spaanse school; Madonna's met kind uit de 13de en 15de eeuw; 15de-eeuwse fresco's in de kapel en koorstoelen uit de renaissance. De voorliefde van Jean Mouliérat voor middeleeuwse religieuze kunst is overal voelbaar. Let tijdens de rondleiding ook op de monumentale schouwen uit de renaissance en een ovaal zespotig tafeltje in dezelfde stijl. Dit tafeltje in de zogenoemde Luynes Salon is een van de topstukken die Jean verzamelde. De 17de-eeuwse wandtapijten in het kasteel komen uit Aubusson.

Kasteel van Castelnau is dagelijks open:

  • juli-augustus 9u - 18u30.
  • juni en september 9u - 12u en 14-18u

De bezichtig neemt ongeveer twee uur in beslag. en kost rond de 8 Euro.

 

!=> ONZE EIGEN TIPS EN BEVINDINGEN:

Château de Castelnau-Bretenoux is ideaal om met kinderen te bezoeken zonder rekening te houden met het weer, je kan er "schuilen" bij zowel warm- als regenweer. Vanuit het dorpje Loubressac zelf heb je niet alleen een schitterend zicht op de vallei van de Dordogne maar ook op de heuvel waarop Château de Castelnau gebouwd is. Het kasteel is 's avonds erg mooi verlicht waardoor het van ver te zien is!