Gastronomie

 

Restaurants in de buurt

Relais de Castelnau

Zeker eens dineren in Relais de Castelnau in het dorpje Loubressac. ****Aanrader

Reserveer op voorhand en vraag op het terras te dineren met zicht op de Dordognevallei.

Info op www.relaisdecastelnau.com

 

Restaurant de Py in Loubressac.

Restaurant met groot terras gelegen op mooie locatie. Je hebt er de mogelijkheid op te zwemmen in het grote zwembad, ideaal voor kinderen. Goed op weten, dit restaurant is 's avonds lang open.

Info op www.creperie-py.fr

 

Restaurant Lou Cantou in Loubressac.

Restaurant aan het dorpsplein van Loubressac. Hier kan je iets eten of gewoon iets drinken op het terras die uitkijkt om de Dordognevallei.

Info op www.loucantou.com

 

Les 3 Soleils de Montal in Saint-Céré, dit restaurant heeft 1 Michelin ster *.

Info op www.3soleils.fr

 

Domaine de Granval in Bretenoux

Info op www.domainedegranval.com

 

deze Streekproducten uit de Lot moet je geproefd hebben!

 

Foie gras du canard en de foie gras d'oie

Foie gras du canard (eendenlever) en de foie gras d'oie (ganzenlever) is een product van een zeer uitzonderlijke kwaliteit. De eenden en ganzen worden gekweekt in openlucht en gevoederd met mais, dit gebeurd enkel in de regio van Midi-Pyrénées.

Alle kwekers dragen respect voor de dieren hoog in hun vaandel. Daarnaast komt een vakkennis: ze werken exclusief, onafhankelijk en in familieverband. Want in Midi-Pyrénées is foie gras een echte een familieaangelegenheid waar er graag met eigen kleine producten wordt gewerkt.

U kunt er in Lot tal van boerderijen en de kleine verwerkingsbedrijven bezoeken waar een traditie wordt voortgezet die ontstaan is in de 18e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geitenkaas van Rocamadour

De Franse kaas Rocamadour is een witte kaas die gemaakt wordt van de melk van geiten. De geiten worden  gehouden op het natuurgebied Parc naturel régional des Causses du Quercy. Dit natuurgebied valt grotendeels in het departement Lot, plus een enkele gemeente in de aangrenzende departementen Aveyron, Dordogne, Corrèze en Tarn-et-Garonne. Het centrum van de productie is het prachtige Rocamadour, een van de toeristische trekpleisters van de Lot.

De geitenkaas Rocamadour gaat terug in de geschiedenis tot in de 15e eeuw. Het feit dat Rocamadour op de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt, maakt dat de kaas via de vele pelgrims een grotere bekendheid kreeg dan de streek zelf.

Het gebied waar de geiten gehouden worden wordt gekenmerkt door arme, droge kalkhoudende gronden. De begroeiing is mager en droogt in de zomer sterk uit mede daardoor worden er slecht 10 geiten per hectare gehouden.

De Franse geitenkaas Rocamadour heeft een zachte smaak, die geprononceerder wordt met het verder rijpen van de kaas. Maar in principe wordt de kaas jong verkocht en gegeten en heeft zij een fijne, romige smaak.

 

CAHORS-WIJN & DE WIJNROUTE ROUTE DU VIN DE CAHORS 

Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk! De voornaamste druif die voor Cahors-wijn wordt gebruikt is de (blauwe) Auxerois ook wel Cahors-druif. In Frankrijk beter bekend als Malbec of Côt. Overige druivensoorten zijn Merlot en Tannat.

De wijnroute begint in Cahors en je rijdt langs de rivier de Lot door tot het stadje Puy-L'Evêque, het bolwerk van de beste wijnen van Cahors. We zijn hier dan ook in het hart van de wijnstreek van Cahors, van die 'sterke en smakelijke drank', al in de renaissance bezongen en die op de tafel van de tsaren prijkte. Zij die van wijnen houden die rijk zijn aan looizuur (tannine) en veel bouquet hebben, kunnen uitstekende voorbeelden ervan proeven in de kelders van de domeinen en de kastelen in de buurt.

Enkele wijnhuizen dicht bij Cahors: