De streek : Departement Lot - Region Midi-Pyrénées

 

Loubressac - Lot - Quercy

De vakantiewoning ligt op het grondgebied van het dorpje Loubressac. Loubressac ligt in het departement Lot of in het gebied dat aangeduid wordt met de oude benaming van 'de Quercy'. De naam Quercy komt uit de oude Gallische taal:  "cad-or-ci" en betekende "Mensen die aan de mooie rivier wonen". Die mooie rivieren zijn de Dordogne, de Lot, de Tarn en de Garonne met al hun vertakkingen. 

Het landschap van de Haut-Quercy wordt bepaald door de schaars begroeide "causses". Dit zijn kalkstenen hoogvlakten van gemiddeld 350 m hoog, omgeven door kloofdalen. De droge vlakten zijn begroeid met lage eiken. Overal grazen schapen van het weinige gras en de taaie jeneverbesstruiken. De stenen hutjes met koepeldak, de zogenaamde "cabanes" en de gestapelde muurtjes geven aan de streek een algemene herkenbaarheid. Ze roepen met hun Keltisch uiterlijk, mysterieuze beelden op van verloren culturen.

De Quercy staat eveneens bekend voor zijn onovertroffen gastronomie. U vindt hier de heerlijkste streekgerechten: de foie gras, de eendenconfits, de truffel, de geitenkaas en de notenlikeur.

Wat de meeste Vlaamse bezoekers aanspreekt in de Quercy is het pure en eenvoudige, de rust en de mogelijkheid om ontspannen samen te zijn met familie of vrienden en het genieten van de natuur, de zon, de sterren, de wijn, het eten en elkaar. Welkom hier waar men tot zichzelf komt, welkom in de Quercy!

 

In de onmiddellijke omgeving van de vakantiewoning

Naast het domein ligt een chemin communal (de gemeenteweg), die naar beneden loopt tot op de weg naar Loubressac. Een aansluitende weg loopt naar het mooie uitzicht op de watervallen van Autoire. Beslist een aanrader!

Achter het domein  ligt het wandelpad naar de Gouffre de Padirac (5tal km). Spectaculair is het bezoek aan de grotten van de Gouffre de Padirac met boottochtje op de ondergrondse rivier. 

 

Dorpje Loubressac
 Pittoreske Autoire


Loubressac is een van de vele bloemendorpjes die de Lot rijk is! Het centrum van Loubressac met zijn pittoreske huisjes met rode tegelpannetjes, zijn oude burcht en zijn Romaans kerkje ademen een middeleeuwse sfeer uit. De versterkte site dateert uit de 15de eeuw en troont hoog boven de vallei van de Dordogne en de Bave. Het departement Lot, kreeg zijn naam van de rivier Lot die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Quercy. 

Situering op de kaart van Frankrijk:

 

De streek van de Quercy

Rond de oevers van de rivier de Lot voelde de prehistorische mens zich echter al thuis. In de grotten van Pech-Merle getuigen schilderingen van mammoeten, bisons en andere dieren daar nog van. Wie van grotten houdt, slaat ook de Gouffre de Padirac, een ondergrondse rivier, niet over.

De hoofdstad van het departement Lot is Cahors, dat ook het centrum van de gelijknamige wijnstreek is.  De wijngaarden van Cahors behoren tot de oudste wijngaarden van Frankrijk. Cahors heeft nog een aantal monumenten uit de Romeinse tijd. 

In het pittoreske dorpje Saint-Cirq Lapopie waant de wandelaar zich nog in de middeleeuwen. Het dorp werd ooit verdeeld over vier edelen en dankt daaraan vier kastelen. Ook is er een watermolen en vind je er hunebedden.

Uit de middeleeuwen dateert ook het schilderachtige Puy l'Evêque. Deze stad bevindt zich op de 'Route du Vin' te midden van de Cahorswijnstreek.

De kliffen van Rocamadour bijvoorbeeld zijn een spectaculaire afwisseling in het vriendelijk golvende land. In deze omgeving is nog onbedorven landschap te vinden, boordevol herinneringen aan een rijk verleden.

Op een kruispunt van Romeinse wegen lag Gramat, dat al in de prehistorie een dorpje was. Later lag het dorp in de vuurlinie tijdens de honderdjarige oorlog en godsdienstoorlogen. Daardoor is veel verloren gegaan, maar een bezoek loont nog altijd de moeite.

Wie van puur natuur houdt is in de Quercy op de juiste plaats. Midden in de stille nacht een nachtegaal horen fluiten onder een fonkelende sterren hemel is echt adembenemend. Herten, reeën, dassen, vossen, wilde zwijnen worden het vaakst waargenomen bij het openen van de luiken in de vroege morgen. En bijzondere insecten zoals de kolibrievlinder en de koninginnepage zijn een lust voor het oog. Midden in de stille nacht een nachtegaal horen fluiten onder een fonkelende sterren hemel is echt adembenemend. 

Weides zijn meestal bewoond door de Blonde d'Aquitaine, een runderras wat zeer geliefd om zijn heerlijke vlees. Op kleiner schaal worden ook schapen en geiten gehouden om de melk voor de kaasproductie. De Quercy Petit bijvoorbeeld is een klein geitenkaasje gemaakt van rauwe geitenmelk. De kaas is goed vergelijkbaar met andere kleine geitenkaasjes, zoals de Rocamadour en de Pélardon. Een andere specialiteit van de streek is de misschien wat omstreden "foie gras", de ganzenlevenpaté. Toch echt heerlijk als het vers van het mes is, met wat wilde vijgenconfituur erbij! Verder heeft de "magret de carard" uit de Quercy een goede naam, heerlijk malse eendenborstfilet. Maar nu raken we wat verder van het thema natuur af en komen dichter bij cultuur.

De meest noordelijk gelegen rivier van de Quercy is de Dordogne. In de vallei van de Dordogne kunnen heel wat prehistorische grotten of geologische afgronden en dieptes bezocht worden. Met hun indrukwekkende stalactieten en stalagmieten bieden ze een reis in de geschiedenis van de Aarde en de grotschilderingen voeren u mee naar de oorsprong van onze beschaving. In de omgeving vindt u heel wat grotten, kastelen, musea en enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Souillac

Het Land van Souillac is de poort naar het Franse zuiden. Het ligt in de vallei van de Dordogne, waar de rivier de Quercy verlaat en zijn weg vervolgd in de Perigord. In Souillac zijn vooral het oude klooster en de Byzantijns aandoende romaanse kloosterkerk Sainte-Marie uit de 12e eeuw het bezichtigen waard.

Martel

De stad met de zeven torens. Al in de 12e eeuw een bloeiende koopmansstad. U vindt er mooie herenhuizen uit de 16e en 17e eeuw. De hallen in het centrum hebben een bijzondere houten dakconstructie. Er zijn verschillende huizen met een bovenbouw uitgevoerd in vakwerkbouw en er is een werkende notenolie molen te bezichtigen. De stoomtrein van Martel, trein van de Haut-Quercy is een echte aanrader. Een trein in open wagons die geduwd en getrokken wordt door echte gerestaureerde stoomlocomotieven. Af en toe stopte de trein om te genieten van het prachtige uitzicht over de vallei van de Dordogne. 

Bretenoux

Bretenoux ligt aan de oevers van la Céré, en zijrivier van de Dordogne. Eén van de bezienswaardigheden is ‘Château de Castelnau’. Castelnau-Bretenoux, boven op een heuvel gelegen, ziet er dankzij recente restauraties nog puntgaaf uit. Deze burcht uit de 11e eeuw houdt het midden tussen een woonkasteel en een vechtkasteel en heeft dezelfde oranjerode kleur als de middeleeuwse huizen van Castelnau en andere dorpen in de directe omgeving. 

Meyronne

Gehucht met een kapel uit de 14e eeuw en mooi gerestaureerde huizen die uitkijken op de rivier

Carennac

Aan de oevers van de Dordogne, zijn Renaissancehuizen met gebeeldhouwde ramen en bruine daken geclusterd om een 11de eeuwse priorij van Cluniac waar de Franse schrijver Fénelon ooit leefde. Het bij de Romaanse kerk en het klooster gelegen Château des Doyens nodigt u uit om de schatten van deze "Pays d'Art et d'Histoire" gelabelde regio te ontdekken waartoe Carennac behoort.

Saint-Cirq Lapopie

Het dorp Saint-Cirq Lapopie is 100 meter boven de rivier de rivier de Lot op de rotsen geplakt en is een van de mooiste plekjes van de Lotvallei en staat zelfs bekend als een van de mooise stadjes van Frankrijk (werd in 2012 door de Franse tv-kijkers verkozen tot 'village préféré' van Frankrijk). Er zijn vele cafés en restaurants van waaruit u het dorpsleven kunt volgen voordat u uw weg vervolgt naar het uitkijkpunt met adembenemend uitzicht over de rivier en het omringende gebied. Saint-Cirq Lapopie was in de Middeleeuwen de belangrijkste stad van een van de vier grotere bolwerken van de Quercy: Lapopie, Gourdon, Cardaillac en Castelnau. 

Rocamadour

De stad heeft een fantastische ligging op een uitstekende rotsformatie boven het Alzou-dal. De stad is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Rocamadour werd een zeer populaire bedevaartsplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. Veel bekende mensen kwamen naar Rocamadour op pelgrimstocht, waaronder koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte. Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.